Prijzen van TPM-modules schieten omhoog na Windows 11-aankondiging

Prijzen van TPM-modules schieten omhoog na aankondiging Windows 11.

Na de officiële aankondiging van Windows 11 vorige week is er het nodige te doen geweest om de systeemvereisten die Microsoft voor zijn volgende besturingssysteem hanteert. Zo lijken de eerste generatie Ryzen-processors van AMD en Intel-chips uit de Kaby Lake-serie en eerder niet formeel te worden ondersteund. Ook de trusted platform module (tpm) die op de lijst staat zorgt voor een reactie.

Op het Engelstalige internet zijn dergelijke modules inmiddels namelijk slecht verkrijgbaar, en tegen een fors hogere prijs dan voorheen. In een halve dag tijd zou de verkoopprijs verviervoudigd zijn, schrijft HTC-executive Shen Ye op Twitter. Ook op Ebay zijn de insteekkaartjes nu voor zo’n 90 dollar te koop, waar ze normaal zo rond de 20 dollar kosten. De zogenaamde scalpers lijken dus een stormloop op tpm-modules te verwachten.

Het is nog even afwachten of gebruikers met een zelfgebouwde pc daadwerkelijk een tpm-kaartje nodig zullen hebben om Windows 11 te installeren. Microsoft komt binnenkort met een blogpost om de minimumspecificaties nader toe te lichten. Daarnaast ondersteunen relatief veel processors, waaronder de eerder genoemde Kaby Lake-chips, tpm via een ingebouwde module. In dat geval is in principe alleen het veranderen van een bios-instelling nodig om een pc ‘ Windows 11 ready’ te maken.

In de Benelux lijkt de tpm-gekte vooralsnog niet toe te slaan. De modules staan nog voor (ogenschijnlijk) normale prijzen in de webshops, al zijn enkele goedkope modellen wel uitverkocht.

Bronnen: HotHardwareShen Ye (Twitter)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *